Gaziantep Büyükşehirdeki yolsuzluk iddialarında Radikal'den geri adım

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 13 Eylül 2008 11:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Gaziantep'te Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in de suçlandığı arazi tartışmasında gerçekler su yüzüne çıkmaya başlıyor: Güzelbey'in alım-satım sürecine dahli yok. İşadamı Nuri Üysen arazileri 14.9 milyon YTL'ye topluyor, tapuda 84 milyon YTL gösteriyor ve Alman firmaya 87.5 milyona satıyor

İSTANBUL - Gaziantep'te bir dönem İskenderun'da AKP'den belediye başkan adaylığı gündeme gelen işadamı Nuri Üysen tarafından satın alındıktan iki gün sonra 87.5 milyon YTL'ye bir Alman firmasına satılan, 24 gün sonra da Büyükşehir Belediyesi'nce imar düzenlemesiyle ?ticari alan' ilan edilen 119 bin 920 metrekarelik fıstık alanı ile ilgili tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Ortaya çıkan yeni belgeler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in açıklamaları, imar düzenlemesi yapılmak için satın alınan arazilerin değerinin tapuda Radikal'in de daha önceki haberlerinde yazdığı gibi 14.9 milyon YTL değil, 84 milyon YTL olarak gösterildiği anlaşıldı.

Arazileri Nuri Üysen'e satan varisler ellerine geçen paranın 84 milyon YTL değil, 14.9 milyon YTL olduğunu dün düzenledikleri basın toplantısında belgeleriyle açıklarken, Üysen'in asıl rantı belediyeden ya da yüzde 55'lik bölümünü belediyeye devretmek üzere arazileri topladığı varislerden değil, ortağı olduğu Alman firmadan elde ettiği ortaya çıktığı iddia ediliyor. Üysen, 14.9 milyon YTL'ye aldığı araziyi tapuda 84 milyon YTL gibi gösterip ortağı olduğu Alman şirketine 87.5 milyon YTL'ye devretmişti. Gaziantep'in günlerdir konuştuğu fıstık arazisinin satışının ardındaki gerçekler şöyle:

Belediyeye 25 milyon YTL lazımdı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin kente raylı sistem getirebilmek için 25 milyon YTL'ye ihtiyacı vardı. Belediye Başkanı Asım Güzelbey uzmanlarıyla bir araya gelerek, bu geliri kredi yoluyla değil, kentin kendi imkânlarıyla karşılamanın doğru olacağı düşüncesiyle bir proje üretti. Bu amaçla ilk etapta Şehitkamil ilçe belediyesi sınırları içinde olan Güvenevler Mahallesi Yukarıbeylik semtinde 55 bin metrekarelik bir arazi satın aldı. Burası fıstık arazisi olduğu için Tarım Bakanlığı'ndan da gerekli onay alınmıştı.

Belediye bu araziyi ?ticari alan' ilan edip alışveriş merkezi yapılmasına uygun hale getirmek için imar değişikliği yoluna gidecekti. Bu konuda da çalışmalar başlatıldı. Ancak diğer yandan Başkan Güzelbey, yabancı yatırımcılarla görüşmelerini sürdürüyordu. Önce Kuveyt'e giderek buradan yatırımcı arayışına girişti. Daha sonra Gaziantep'e gelen Kuveytli yatırımcı projeyi küçük buldu. Güzelbey'in yeni yatırımcı arayışları Hollanda ve Almanya'da da sürdü.

Alman firma araziyi küçük buldu

Sonunda Nuri Üysen'in de ortak olduğu Alman firma ile görüşmeler başlatıldı. Alman firma söz konusu belediye arazisini satın alarak bir alışveriş merkezi yapmayı kabul eder ancak araziyi küçük buldu. Firmaya göre bu arazi 100 bin metrekareye tamamlanırsa proje başlatılabilecekti.

Bunun üzerine belediye 55 bin metrekarelik arazisini Alman firmanın istediği gibi 100 bin metrekareye tamamlamanın bir yolunu bulmaya çalışır. Başkan Asım Güzelbey'in sözlerine bakılırsa belediyeye ek bir yük getirmeden bunu yapmaya çalışsa da, belediyenin daha önce aldığı 55 bin metrekarelik arazinin çevresi, bölgeye alışveriş merkezi yapılacağı duyulduğu için oldukça değerlenmiştir. Güzelbey, daha önce ucuza aldığı arazinin yanındaki araziyi daha pahalıya almanın ciddi bir soruşturma konusu olabileceğini bilmektedir. Bu durumda yeni bir formül geliştirir.

Güzelbey bu formülünü yolsuzluk iddiaları ortaya atıldıktan sonra şu cümlelerle açıklar: ?Belediye olarak araziyi 40'a al, yanındaki yeri de 140'a al, adama hesap sorarlar. Almadık. Adamlara dedik ki, siz buradan istediğiniz kadar arazi alın, eğer aldığınız araziyi belediyeye bağışlarsanız biz bu araziye imar tadilatı yaparız.?

Üysen üstlendi

Belediyenin ?ticari alan' haline dönüştüreceği 55 bin metrekarelik arazinin çevresinden arazi toplama işini Nuri Üysen üstlenir. Çevre arazilerin tümü varisli olduğu için bir araya getirmek ve ikna etmek oldukça zahmetli olur. Üysen topladığı 120 bin metrekare arazinin yüzde 55'lik bölümünü yani yaklaşık 66 bin metrekaresini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne terk edecektir. Belediye bağışlanan bu yüzde 55'lik bölümün yarısı olan yüzde 27.5'ini de Şehitkamil Belediyesi'ne verecektir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin elinde kalan yüzde 27.5'lik bölüm ve daha önce satın aldığı 55 bin metrekarelik arazi toplandığında 120 bin metrekare etmektedir ki, bu da Alman firmanın talebini fazlasıyla karşılayacak bir miktardır.

Alman firma dolandırıldı mı?

Nuri Üysen, eski sahiplerinin gösterdiği banka dekontlarına bakılırsa 14 milyon YTL'ye 12 Şubat 2008'de satın aldığı ama tapuda 84 milyon YTL ödemiş gibi gösterdiği araziyi, ortağı olduğu Alman firmaya üç gün sonra 15 Şubat 2008'de 87.5 YTL'ye devreder. Alışveriş merkezi yapmak üzere Gaziantep'e gelen Alman firmanın dolandırılıp dolandırılmadığı, ya da 70 milyon YTL'den daha büyük olan bu rantın kimler arasında ve nasıl paylaşıldığı konusunda şüphe ve iddialar dışında henüz somut bir veri yok. Bu kafa karıştıran iddialar Gaziantep'te konuşulmakla birlikte, henüz kimse kimseyi suçlamıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tapu üzerinde hisse devirlerini teslim alıp arazisini istenen büyüklüğe çıkardıktan yaklaşık 20 gün sonra yeni malik PD Three Gayrimenkul Yatırım Şirketi'nin vekili olarak Nuri Üysen 6 Mart 2008'de imar tadilatı için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne başvurur. Bu başvuru üzerine imar değişikliği planı Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündemine gelir. Bazı üyeler itiraz etse de, 1/5 binlik yeni plan oy çokluğu ile kabul edilir.

Şehitkamil onay vermeyince

Artık Güzelbey'in ?raylı sistem için? dediği gelirin elde edilmesi, Şehitkamil Belediye Meclisi'nin de yapılan imar değişikliğine onay vermesine kalmıştır. Fakat imar değişikliğine Şehitkamil Belediye Meclisi onay vermez. Güzelbey 10 Eylül günü düzenlediği basın toplantısında bu olayı şu cümlelerle anlatır:

?Şehitkamil Meclik üyelerini çağırdık anlattık. Durum böyle. Eğer bunda kafanıza yatmayan bir şey varsa söyleyin. Kimsede çıt yok. Biz bunun böyle olduğunu bilmiyorduk. Ama daha sonra Gaziantep düşmanları bir araya gelerek bu projeyi engellediler. Meclis kararıdır. Şikâyetimiz yoktur.?

Sonuçsuz kalan imar değişiklikleri için yapılan alışverişler İmar değişikliği onay görmese de, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 55 bini bedeli ödenerek kalanı ise bedelsiz 120 bin metrekarenin sahibi olmuştur. Şimdi gündemde, belediyeye arazi bağışlayanların ?imar değişikliği kabul görmediği? gerekçesiyle bağışları geri almak için dava açma ihtimali var. Bu durum, belediyenin önümüzdeki süreçte ciddi bir biçimde başını ağrıtmaya aday.

Banka dekontları farklı

Nuri Üysen'in arsaları toplarken bir hileye başvurup başvurmadığı, eğer tapuda herhangi bir hile yaptıysa bu hileye kimlerin suç ortaklığı yaptığı da ?fıstık arazisi' olayında araştırmaya değer konular arasında. Üysen'in topladığı arazilerin eski sahipleri şimdiden isyana başladı bile. Arazi sahipleri dün bir basın toplantısı düzenleyerek ?dolandırıldık' iddiasını ortaya attılar. Yapılan açıklamalar ve ortaya konulan banka dekontları onlara sadece 14 milyon YTL tutarında bir ödeme yapıldığını, ancak bu tutarın devir tapularında 84 milyon YTL olarak gösterildiğini büyük ölçüde kanıtlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber